web analytics

Rotavdrag vid målning

När du som privatperson köper tjänster av ENT Måleri AB får du rätt att göra sk ROT-avdrag. ROT-avdraget gäller endast för privatpersoner och innebär i korthet att du får en skattereduktion och därmed avdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaden.

ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och är en förmånlig skattereduktion. Rotavdraget ger dig rätt till avdrag på 30% av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr vilket alltså innebär att du kan nyttja avdraget på arbetskostnader på upp till ca 167 000 kr per år.  Rotavdraget gäller per person och år. Det innebär även att två personer som tillsammans äger en bostad kan slå ihop sina rotavdrag och således dra av upp till 100 000 kr av arbetskostnaden för ett större renoveringsprojekt. Eftersom att det är från inbetald skatt avdraget görs så behöver du också ha betalat in den skatt som krävs för att kunna täcka avdraget som du vill göra. 

Ett exempel,

Arbetskostnad: 50 000 kr
Materialkostnad:
10 000 kr
Resekostnad
: 2 000 kr

Den del som rotavdraget räknas på är arbetskostnaden, dvs. 50 000 kr i detta exempel.

50 000 kr x 0,3 = 15 000 kr.

Rotavdraget i detta fall är alltså 15 000 kr. Det betyder att personen kan dra av 15 000 kr från kostnaden.

Totalt: 62 000 kr
ROT:
– 15 000 kr
Att betala:
47 000 kr

Bor du i eget hus eller bostadsrätt?
Om du bor i eget hus får du göra ROT-avdrag på allt målningsarbete, både vad gäller fasaden och inne i huset. Bor du däremot i bostadsrätt gäller ROT-avdraget för invändig målning.

ENT Måleri AB sköter all administration
Avdraget görs direkt, vilket innebär att beloppet blir reducerat direkt på fakturan av ENT Måleri AB. Du behöver alltså inte göra något själv eller invänta till nästa deklaration. Vi sköter all hantering gentemot Skatteverket.

Mer information
Avdraget är väldigt användbart för dig som renoverar i hemmet eftersom många sådana uppdrag, inte minst måleri och liknande tjänster, till större delen består av arbetstimmar och desto mindre av material.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om villkoren för att få göra avdraget. I princip är det enda som krävs att du har en skattad inkomst och inte utnyttjat hela avdraget tidigare under året. Läs mer om rotavdrag hos Skatteverket

Våra tjänster inom måleri ->